Kontakt telefon: +46/31 3607715

Kurbani.org

Bosnian Arabic Dutch English French German Italian Norwegian Slovenian Spanish Turkish
A+ A A-

AKIKA I SADAKA 2022 g.g. - 1442 h.g.

POMOZIMO GLADNIMA SVIJETA !!!
Bosna i Hercegovina - Izbjeglice - Somalija - Mijanmar- Bangladeš - Palestina - Jemen - Sudan - Niger - KašmirNAPOMENA:
a) Svaki kurban važe preko 60 kg!
b) Narudžbu preporučujemo da obavite putem naše "Kupovne košare", a plačanje možete obaviti putem žiro računa, PAYPAL računa ili Western Uniona ako vam je tako lakše!


Akciju smo nazvali „POMOZIMO GLADNIMA SVIJETA“ iz razloga što će se ovi kurbani dijeliti gotovo na svim kontinentima. U akciju su pored našeg uključena još 3 udruženja, i to: Humanitarna organizacija "Shado Somalia" koja ima organizovan brod putem kojeg će voziti kurbane (živinu) za SOMALIJU a sa kojima smo dogovorili da po željama naših naručilaca možemo naše kurbane klati i dijeliti narodu SOMALIJE, također smo uz pomoć Allaha dž.š. i humanitarnih organizacija "Peni Apel"  dogovorili da putem njih ove godine kurbane možemo sakupljati i dijeliti IZBJEGLICAMA SIRIJE, BURME-MJANMARA, MALIJA, BANGLADEŠA, PALESTINE i NIGERA i KAŠMIRA elhamdulillah,


ŠTA JE TO AKIKA?

Akika je ustvari Kurban koji se kolje povodom dobivanja novorodenceta – AKIKA JE ZALOG ZA NOVOROÐENCE!

Smisao akike se ogleda u tome što je ona, s jedne strane, svojevrsni vid zahvalnosti Uzvišenom Allahu na darovanom djetetu, a, s druge strane, umiljavanje Allahu da radi prinesene žrtve sacuva život i zdravlje djeteta.

Akika je pritvrdeni sunnet za djetetove staratelje koji su u mogucnosti, jer je Allahov Poslanik, a.s. rekao: "Za (život) svakog novorođenog djeteta zalog je njegova akika, koja se kolje sedmi dan po njegovu rođenju, kad mu se daje ime i brije (šiša) kosa" (hadis bilježe Ebu-Davud, Nesai i drugi).

U hadisu se kaže da je svako dijete privezano za svoju akiku, što po mišljenju uleme znači da će djetetu kojem nije priređena akika biti onemogućeno da se zauzima za svoje roditelje, dok neki kažu da će to uticati na njegov odgoj (hadis bilježe autori “Sunena” i Ahmed, koji kaže da je hadis sahih).

ŠTA JE TO SADAKA KURBAN?

Sadaka kurban je klanje neke životinje (ovce, koze i krave) radi ozdravljenja bolesnog ili opsihirenog, radi bereketa u djeci ili radi čuvanja i zaštite djece ili radi otklanjanja nesreća i baksuzluka i slično, naravno radi Allaha i u Njegovo ime, s tim da se zaklano meso podijeli kao sadaka ili ispeče i pojede kao SADAKA.

Znači, životinja se kolje radi Allaha, s tim da to nije klasićan kurban niti se naziva i tretira kao klasični kurban, a nagrada i sevap se dobija od udjeljivanja mesa u bilo kojem obliku kao SADAKE. Ovaj vid klanja potpada pod propis sadake a ne kurbana a može se nazvati "Sadaka Kurban".

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Akika i Sadaka Kurban će biti donirani i podijeljeni u najugroženijim državama, ove godine su to: Sirija (izbjeglice), Mjanmar, Mali, Bangladeš i Kašmir.
Tako da naprimjer jedna narudžba akike ide u jednu državu a druga u slijedeću, kako bi svaka od navedenih država dobila jednak broj narudžbi inšaAllah.

Mjesta gdje će se izvršiti klanje akika i sadaka kurbana i onda hladnjačama razvoziti po cijeloj zemlji i potrebnima:

Za Sirijske izbjeglice:    u turskom gradu "Kilis" - "Kiliš" (gdje će se kao i u zadnje 4 godine dijeliti sirijskim izbjeglicama.)
Za Somaliju:                   u gradu "Mugdisho" - "Mogadišu" i "Berbera"
Za Bangladeš:               u gradu "Dhaka" - "Daka"
Za Mjanmar:                  u gradu "Lay Taung Tha Yet Cho" - Laj Taung Ta Jet Čo"
Za BiH:                            u Cerskoj kod Vlasenice
Za Palestinu:                 u Turskom gradu Izmiru ( gdje će se kurbani pakovati i hermetizirati, a nakon toga transportovati u Gazu i zapadnu obalu Palestine. Sve to radi strogih uvjeta importa mesa u Palestinu od strane Izraela.)
Za Niger:                        u gradu "Niamey" - "Niamej"
Za Kašmir:                     u gradu "Srinagar"

Svi naši naručioci imaju mogućnost odabira kako će podijeliti svoj kurban i gdje želi da ga podijeli.
Također vršimo i isporuke kurbana po želji naručioca!
NAŠI KURBANI SU SVI VETERINARSKI PREGLEDANI I VAKCINISANI,
STOGA VAM GARANTUJEMO ZDRAVE I KONTROLISANE KURBANE !!!

(Svi kurbani će biti dijeljeni: "jetimima i porodicama bez jednog ili oba roditelja, starim i iznemoglim, te invalidima i sirotinji")


MI NE NUDIMO NITI DISTRIBUIRAMO AUSTRALIJSKE KURBANE!
Svi kurbani kod nas su kupljeni i kolju se u matičnim zemljama izuzev Palestine i Sirije.
Kurbani za ove dvije zemlje se radi problematike rata i poteškoća sa vladom Izraela kolju u Turskoj, te se za Siriju dijele Sirijskim izbjeglicama, a za Palestinu se transportuju u posebnim pakovanjima kamionima hladnjacama za Palestinu.
Slike naših podjela kurbana u prošlim godinama možete vidjeti i na našem websajtu i Facebook stranici: https://www.facebook.com/kurbani.org  kao i imena svih ovogodišnjih uplatilaca,
dakle kao što vidite kod nas je sve je transparentno.
Sve informacije možete dobiti na slijedeći broj telefona ili putem e-maila:
Tel.:
+46/  31 3607715
E-mail:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. - Nedelja)

 

Datum posljednje izmjene četvrtak, 24 Februar 2022 23:12

Klikova: 39357

Spisak naručilaca: "KURBANI 2021"

Kako je i traženo od strane uplatilaca, lista je uklonjena u Novembru 2021. god.

 

Udruženje El-Iman

Datum posljednje izmjene četvrtak, 24 Februar 2022 23:17

Klikova: 23872

Login or Register

LOG IN

Register

User Registration